Humanistisch Vormings Onderwijs

Krista Mulders geeft al enkele jaren met veel enthousiasme Humanistisch Vormings Onderwijs (HVO) op De Spiegel. HVO is door ouders geïnitieerd en het is de keuze van de ouders om hun kind(eren) hieraan deel te laten nemen. Vanaf groep 3 wordt er HVO gegeven gedurende 45 minuten per week. HVO lessen zijn kosteloos. Krista is een externe docent die niet verbonden is aan de school maar werkzaam is voor Stichting HVO Primair

 

In de HVO lessen leren de kinderen hun eigen ervaringen en ideeën te onderzoeken. Ze worden aangemoedigd na te denken over wat ze voelen, ergens van vinden en wat ze doen. De lesthema’s worden afgeleid van dingen die kinderen bezig houden zoals vriendschap, pesten, de toekomst en bang zijn. De manier waarop de thema’s behandeld zullen worden is afgestemd op de leeftijd van de groep.

 

Een belangrijk aspect van het humanisme is dat het ieder mens als principieel gelijkwaardig beschouwt. Het is met nadruk géén religieuze of dogmatische kijk op de wereld. Het vak is juist religie overstijgend met als bedoeling kinderen (mensen) te verbinden, maar toch elk kind (mens) te zien met zijn of haar eigen unieke talenten.

 

Het is belangrijk dat kinderen leren dat alle mensen verschillend zijn, maar toch dezelfde menselijkheid en waardigheid hebben. HVO kan helpen dit bewustzijn en begrip bij kinderen te vergroten. Ze leren hun eigen gedachten onder woorden te brengen en ontdekken dat anderen een andere mening kunnen hebben dan zij en dat deze meningen naast elkaar kunnen bestaan. Dit maakt HVO een boeiend en waardevol vak.

 

Voor vragen over HVO kun je terecht bij een van de ouders. Meer informatie vind je door op de onderstaande afbeelding te klikken:

hvo

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren